Poštovani kolegice i kolege, dragi prijatelji,

veliko mi je zadovoljstvo pozvati Vas na VI kongres Hrvatskoga društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu HLZ-a koji će se održati u hotelu „Solaris“ u Šibeniku od 14. do 17. travnja 2016. godine.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu (HDFRM) je jedno od najbrojnijih stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Osnovano je 1947.g. kao Hrvatsko društvo za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju, reumatologiju i balneologiju HLZ s osnovnom zadaćom okupljanja članova radi stručnog i znanstvenog rada iz područja fizikalne i rehabilitacijske medicine.

Današnji naziv Društvo ima od 2005.g.

Prvi nacionalni kongres Društva u Republici Hrvatskoj održan je u Zadru, u svibnju 1996.g. i od tada se nacionalni kongresi Društva održavaju svake četiri godine. Iako učestalost naših susreta te vrste nije velika, nacionalni kongres je ipak idealna prilika za prenošenje i prihvaćanje novih znanstvenih spoznaja i iskustava, ali i za stvaranje i čuvanje prijateljstva i međugeneracijskog druženja.

Stoga, nadam se da nitko od naših uvaženih članova, od specijalizanata, do naših časnih umirovljenika, neće propustiti priliku sudjelovanja na ovom stručnom skupu. Nakon što su se dosadašnji kongresi održavali u Zadru, Opatiji, Varaždinskim Toplicama i Zagrebu, ponovo se sada vraćamo u srce Dalmacije, u prelijepi i opjevani Šibenik, koji će su hotelskom kompleksu „Solaris“ ugostiti specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije iz svih krajeva Hrvatske, ali i naše goste iz inozemstva.

Program kongresa, koji ćete naći u prilogu, koncipiran je tako da svi zajedno ponovimo ono što najčešće radimo u našim ambulantama, domovima zdravlja i bolnicama, ali i da naučimo nešto o novim modernim tehnologijama, koje bi trebale značajno unaprijediti našu struku i omogućiti nam da ishodi našeg liječenja budu još bolji. Neke nove teme, koje do sada nisu nalazile mjesta na našim skupovima, biti će i novi izazov za sve nas i naša promišljanja o tome kako unaprijediti rehabilitacijske modele, koje inače koristimo u svakodnevnom radu.

Raznolikost tema i planiranih aktivnosti će doprinijeti da kongresni dani u Šibeniku budu svima zanimljivi i važni.

Stručna i znanstvena predavanja te iznošenje vlastitih iskustava uz zanimljive teme nekoliko okruglih stolova omogućiti će nam da proširimo svoja saznanja, a konstruktivna rasprava, da izgradimo čvršće stručne stavove o našoj struci. Završetak radnog dijela kongresa bi trebalo obilježiti predstavljanje nacionalnih smjernica u rehabilitacijskoj medicini.

Sve zajedno, moći ćemo naći na stranicama našeg časopisa „Fizikalna i rehabilitacijska medicina“, čiji će suplement biti kongresni zbornik, ali i na mrežnim stranicama HDFRM. Društvene i socijalne aktivnosti samo će dodatno upotpuniti program kongresa i omogućiti nam da se i izvan stručnog i znanstvenog rada družimo i raspravljano o brojnim zajedničkim temama.

Veselimo se Vašem dolasku. Vjerujemo da ćete se ugodno osjećati u prijateljskom ozračju te da ćemo se svi zajedno, punog srca i ugodnih uspomena vratiti svojim domovima nakon uspješnog rada i prijateljskog druženja u Solarisu.

Prof.dr.sc. Tonko Vlak dr.med
Predsjednik HDFRM HLZ